• LOGIN
  • Geen producten in je winkelmand.

Wat doe jij als je een muziekstuk voor het eerst ziet?

Wanneer je bij je koor of zangles een nieuw stuk in je handen krijgt, wat doe je dan?

1. Paniek! Wat zijn al die dingen?

“Ik kijk nerveus om me heen, kan iemand me AUB even helpen? Hadden ze niet iets makkelijkers kunnen verzinnen om muziek te noteren?” 

Dit is natuurlijk niet echt een goede reactie. Toch zijn er mensen die keer op keer op deze manier reageren (wie kent ze niet). Dit is een erg negatieve reactie waar je gelukkig makkelijk iets aan kunt doen: probeer te reageren zoals nummer 2, hieronder!

2. Ik Wacht Geduldig, Er Is Vanzelf Iemand Die Het Voorzingt

“Ik klets een beetje met m’n buurman. De partituren worden nog uitgedeeld, dus ik heb alle tijd. Ah! De dirigent begint alle partijen voor te zingen, nu alleen nog goed opletten wanneer mijn stemgroep aan de beurt is, dan gewoon nazingen.”

Kijk, al velen malen beter dan nummer 1! Geduldig wachten is een optie, maar toch, niet echt pro-actief  😉 . Probeer voor de grap eens vast in de partituur te duiken en de tekst eruit te halen, wanneer moet jij zingen? Wanneer zingen alleen de mannen/vrouwen, etc.

3. De Noten Zie Ik Niet, Ik Kijk Alleen Naar De Tekst

“Tja, wat al die rare tekentjes betekenen weet ik niet, maar die woorden kan ik tenminste lezen (waar-om ze zo met streep-jes ge-no-teerd weet ik niet). Ik zing immers, en noten zijn niet voor zangers, de tekst des te meer!”

Goed dat je al met je neus in de partituur bent gedoken! Je weet hierdoor al beter wat er gaat komen wanneer je gaat zingen. Een kleine voorbereiding doet al wonderen. Maar er zijn vast meer dingen in de partituur die je herkent! Na hoeveel maten begint je tekst? Tel deze maten ook wanneer de muziek begint, en gebruik de dirigent als bevestiging; niet als steunpilaar!

4. Ik Zoek Elementen In De Partituur Die Ik Herken

“Van het meeste wat ik zie heb ik geen idee wat het is, maar ik ga op zoek naar de dingen die ik begrijp! Zo kan ik hier en daar een ritme zingen en terwijl de partituren worden uitgedeeld begin ik vast zachtjes met het zingen van het lied!”

Dit lijkt me toch de beste optie van allemaal! Je weet wanneer je moet beginnen, hoelang je de noten moet aanhouden, en zelfs al een beetje hoe het moet klinken, zonder dat het al gezongen is! Het zijn baby-stapjes, maar de partituur begint al bekend terrein te worden! Top!

22 november 2017

2 responses on "Wat doe jij als je een muziekstuk voor het eerst ziet?"

  1. Ha Jelle,
    Ik persoonlijk reageer altijd als nummer 3, ik snap er weinig van maar ik kan mij aardig redden. Leuk artikel!
    gr. Lucas Meas.

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

copyright © 2017 · zingenvanblad.nl is een onderdeel van Roosen Music